gomb

 

 

            Magyarul: "Az orvosok", egy német punk-rock zenekar, egyike az üzletileg (is) legsikeresebb német zenekaroknak. A Német Zeneipari Szövetség adatai szerint lemezeladásaik száma a német piacon már a 23 millió darabot is meghaladja. A zenészek az öniróniát sem nélkülözve "A világ legjobb zenekarának (Die beste Band der Welt)" titulálják magukat.

Bela és Farin már 1981. március 4-én összeismerkedett egy helyi diszkóban. A szóbeszéd szerint, a Bela akkori zenekarában (Soilent Grün) játszó gitárosnak ellopták a hangszerét, így Farin helyettesítette őt a koncerten. Amikor a Soilent Grün feloszlott, Bela, Farin és Sahnie megalapíották a Die Ärztét.

 

Így az 1982-es felállás a következő volt: Farin Urlaub, polgári nevén: Jan Ulrich Max Vetter - gitár, Bela B. (Dirk Felsenheimer) - dobok és Sahnie (Hans Runge) - basszusgitár.

shanie

 

 

      Saját bevallásásuk szerint nem volt különösebb oka, hogy ezt a nevet választották, habár számos elmélet létezik annak eredetéről. A legelterjedtebb és egyben legkedveltebb szerint azért választották ezt a nevet, mert Bela B.-nek mindig is hiányzott az, hogy egyetlen csapat neve sem kezdődik Ä-vel.

  Az első koncertjüket még 1982-ben Nyugat-Berlinben tartották egy elfoglalt házban. Majd egy vetélkedőn való fellépéssel 10 000 német márkát nyertek. Ebből a pénzből 1984-ben megjelentették első albumukat Uns geht's prima ("Jól vagyunk") címmel, amely mindösszesen öt számot tartalmazott. A lemezborítón található keresztet, amely nagyon hasonlított a Vöröskereszt által használt jelképhez, pereskedés után betiltották, mire az album utánnyomásai különböző színű kereszttel kerültek a boltokba.

      A CBS Schallplatten GmbH lemezszerződést ajánlott nekik, amelynek termékekénk elkészült első nagylemezük, a Debil (1984). Ez az album hozta meg nekik az ismertséget és az áttörést.

 

      1985-ben a Richy Guitar című német játékfilmben szerepeltek (egy a sikert kereső zenekart kellett eljátszaniuk), hogy a rájuk köszöntő anyagilag nehéz időszakot átvészelhessék. Még ebben az évben megjelent második stúdióalbumuk, az Im Schatten der Ärzte ("Az Ärzte árnyékában"), amely már a slágerlistákra is betört. Az album munkálatainak terhe nagyrészt Farin és Bela vállát nyomta.

 

      Egy évvel később, a készülő új lemez munkálatai közben egy személyes konfliktus miatt Sahnie elhagyta a bandát: Farin és Bela ugyanis egyre gyakrabban vettette a szemére, hogy ő csak a pénz és a "groupie-k" miatt csinálja az egészet. Emellett gondot okozott az is, hogy Sahnie folyamatban lévő tanulmányai miatt a zenekari tevékenységet másodlagosan kezelte, és azt szerette volna, ha a zenekar többi tagja igazodik hozzá. Sahnie a kiváláskor 10.000 márka fejében lemondott minden jogáról, amely a közös lemezekkel kapcsolatosan megillette volna.

1986-1988 - Az ismertté válás és feloszlás

 

A két tagúvá vált banda, nem tétovázott, hanem megjelentette következő stúdióalbumát Die Ärzte címmel. A basszusgitáros szerepét The Incredible Hagen (Hagen Liebing) vállalta, de valódi tagja sosem lett a zenekarnak.

hagen


      Az albumon lévő Geschwisterliebe ("Testvérszerelem") című dal és a Debil című albumon lévő számok - Claudia hat 'nen Schäferhund ("Claudiának van egy juhászkutyája") és Schlaflied ("Altatódal") - miatt, a fiatalságot sértő dalszövegekre hivatkozva a két album indexre került, forgalmazásukat betiltották. Ezután a lemezeladás visszaesett és a fokozódó anyagi nehézségek miatt felmerült a visszavonulás gondolata. Habár a Die Ärzte az akkori kettéosztott Berlinből indult, valójában csak később próbálta magát népszerűsíteni a keleti szektorban is, elsősorban Hagen Liebing hathatós segítségével.

 

       A tiltólistára kerülésre egy új kislemez lett a válasz. 1987-ben kiadták az "Ab 18"-t, amely a korábban betiltott számok mellett új botránygyanús felvételeket is tartalmazott. Ezzel elérték, hogy az új lemezük is tiltólistára kerüljön. A kislemezt követően dolgozni kezdtek egy nagy stúdióalbumon, azonban a banda kiégettnek tűnt, s csak középszerű számokat tudtak felvenni, így inkább egy válogatáslemezt jelentettek, amely a még be nem tiltott dalokból, remixekből, valamint pár új szerzeményből állt. Az album az Ist das alles? - 13 Höhepunkte mit den Ärzten nevet kapta.

 

 

      Mindenesetre a zenekar figyelmen kívül hagyta a tiltást: 1988. június 22-én ugyanis egy koncerten eljátszották a Geschwisterliebe" Ritt auf dem Schmetterling" címmel, amit kb.3500  ember szöveggel énekelte. instrumentális verzióját

 

Ritt auf dem Schmetterling

A szófogadatlan közönség miatt a banda 1000 német márka pénzbírságot kapott.

 

      A banda 1989-ben feloszlott, amit már a Das ist nicht die ganze Wahrheit... ("Ez nem a teljes igazság...") című albumukkal előrevetítettek 1988-ban. A lemezeladási számok meglepően magasak lettek. Feloszlásuk előtt megrendezték búcsúturnéjukat, amelyen rögzítették a Nach uns die Sintflut (?Utánunk az özönvíz") című nagylemezt. Ez a lemez olyan népszerűvé vált, hogy a német zenei toplistákon elérte az első helyet.

1989-1993 - A köztes időszak

A feloszlás után kiadott album Die Ärzte früher! - Der Ausverkauf geht weiter! ("Az Ärzte régen! - Folytatódik a kiárusítás!") a régi számok mellett korábban ki nem adott dalokat is tartalmazott. 1989 és 1993 között mind Bela B., mind pedig Farin különböző kisebb együttesekben játszott, ám sikert nem tudtak elkönyvelni. Ehhez képest a korábbi lemezeik jobb eladásokat produkáltak, mint a Die Ärzte fennállásának idején.

1993-1999 - Az újraalakulás és az azt követő éve


1993-ban Bela és Farin elhatározta, hogy egy új basszusgitárossal (Rodrígo González)ujraalakulnak.

Rodrigo együtt zenélt Bela B-vel a Deep Jones nevű közös zenekarukban a köztes időszak idején.

 

Rod.BelaB.Farin


     A "Musik Markt" folyóiratban feladott egész oldalas hirdetéssel kerestek új lemezkiadót ("A világ legjobb bandája lemezgyárat keres"), a hirdetés olyan jól sikerült, hogy némely kiadó versengett, hogy meggyőzze ajánlatával a zenekart, amely a Metronome Kiadó mellett tette le a voksát.

A visszatérés a Die Bestie in Menschengestalt ("Az emberi alakba bújt bestia") című albumukkal jobban nem is sikerülhetett volna. Ezen a lemezen található egyik legsikeresebb daluk is, a Schrei nach Liebe, amely az akkoriban terjedő szélső jobboldali erőszakhullámot dolgozza fel és bírálja élesen. 1993 októbere és 1994 augusztusa között összesen 155 koncertet adtak.

 
Schrei nach Liebe1994-ben látott napvilágot az első best-of lemezük "Das Beste von kurz nach früher bis jetzte" címen.

1995-ben jelent meg a " Planet Punk" című album, amely az addigi ?legpunkosabb" alkotásuk lett. A címadást hosszú tanácskozás és vita előzte meg, de még így is olyan megoldás született csak, amellyel egyik tag sem volt igazán elégedett, leginkább azon folyt a diskurzus, hogy mi köze van a Die Ärzének a punkhoz, habár tény, hogy az album punkosabbra sikerült minden korábbinál, sőt jóval kísérletezőbbnek is tűnt elődeinél. Az új album reklámjára meglepő és hatásos terv készült el: szöveg nélküli plakátokat akartak készíteni, amelyeken Bela és Farin meztelenül, míg Rod túlöltöztetve szerepelt volna. Az akció megfeneklett az értelem zátonyán, de a meztelen képeket évekkel később felhasználták koncertjegyekhez.

Ugyanebben az évben korlátozott példányszámban kiadták az 1, 2, 3, 4 - Bullenstaat! ("1, 2, 3, 4 - Zsaruállam!") című lemezt.

Bullenstaat1234

1996 májusában jelent meg a Le Frisur című koncepció-album, amely kizárólag a haj és frizura témakör köré csoportosuló számokat tartalmaz. Nem sokkal ezután Bela és Rod régi álma is valóra válhatott: a KISS együttes előzenekara lehettek Németországban és Svájcban is.mit kiss


1998-ban megalapították saját lemezkiadó cégüket Hot Action Records13 címmel. Az ezen található Männer sind Schweine néven. A kiadó által megjelentett lemezek másolásvédelem nélkül kerültek piacra, mivel a zenekar méltánytalannak találta ezt az eljárást a lemezt megvásárló becsületes rajongókkal szemben, s emellett nem akarta nevetségessé tenni magát a könnyen megkerülhető védelmi elemekkel. Ekkor már saját gondozásban jelentették meg a következő sikeres albumukat ("A férfiak disznók") című számmal először sikerült felkerülniük a német slágerlisták élére.

http://www.youtube.com/watch?v=4DJ0Inxfmyk&feature=related 

Az elkövetkező kb. 70 koncert után a zenekar újra kisebb válság elé nézett, és majdnem feloszlott. Saját bevallásuk szerint már látni sem bírták egymást ebben az időben.

Egy rövidebb szünet után az első élő duplaalbum következett Wir wollen nur deine Seele ("Csak a lelkedet akarjuk") címmel, amelyhez a felvételeket a 1993 óta gyűjtötték, s amely 1999. november 11-én jelent meg.

2000-től 2007 -ig

2000-ben titkos turnéra mentek Wir operieren wieder ("Újra operálunk") címmel. A koncertsorozat keretében a Die Toten Hosen nevű punk-együttessel is felléptek Berlinben, majd azon kívül Düsseldorfban.

totenhozen

A két zenekart a média folyamatosan ellenfélként és ellenségként próbálta meg beállítani, ám valójában - néhány nézeteltéréstől eltekintve - sosem volt semmi problémájuk egymással.

2000 októberében jelent meg a Runter mit den Spendierhosen, Unsichtbarer! (szabad fordításban:" Elég az adakozásból, láthatatlanok!" A lemezt egy több árnyalatban és élénk színekben megjelent műszörme tokban dobták a piacra utalás a média által kitalált ellentétre a Die Toten Hosennel szemben,  című következő stúdióalbumuk, amelynek első kislemezét már a megjelenés előtt élőben bemutatták Harald Schmidt születésnapja alkalmából annak éjszakai műsorában.

2001 hamvazószerdáján egy internetkoncerttel rukkoltak elő, amelyet a próbatermükből közvetített a T-Online élőben. A rajongók chaten keresztül adhatták le kívánságaikat. Ugyancsak 2001-ben jelent meg a "5, 6, 7, 8 - Bullenstaat" című szinte csak más német punkbandák számainak a feldolgozását tartalmazta. Ezt a lemezt csak a rajongói klubon keresztül terjesztették, így nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba.

2001. március 5-én jelent meg a valójában viccnek szánt Yoko Ono című, 30 másodperces számuk, amelyből a nagy sikerre való tekintettel elkészült a Guinness Rekordok Könyve által is jegyzett 45 másodperces videó, amely a legrövidebb zenei videóként írta be magát a Könyvbe.

http://www.youtube.com/watch?v=h9Q80kuHa2Y&feature=related

2001 nyarán "Rauf auf die Bühne, Unsichtbarer!" névvel megindított turnéjukok már nemcsak Németországban, Svájcban és Ausztriában léptek fel, hanem eljutottak Luxemburgba és Olaszországba hacsak egyetlen koncert erejéig is.

2002. június 21-én a húszéves jubileumi koncerten több mint 35 000 néző előtt játszottak hatalmas sikerrel Berlinben a Mariannenplatzon. A koncertnek a "15 Jahre netto" ("15 év netto") címet adták, utalva ezzel az 1988-1993-ig tartó kihagyásra. Meglepetésként a "2000 Mädchen" című számuknál Hagen Liebling is színpadra lépett, míg Dianne Weigmann a "Manchmal haben Frauen" című számban énekelt.

 énekes


2002. augusztusában 31-én élő unplugged lemezt rögzítettek a hamburgi Albert-Schweitzer-Gymnasium-ban, amely később MTV-Unplugged koncertként került az MTV műsorára. A koncerten az iskolai zenekar és kórus is vendégszerepelt, a felvett anyagból később "Rock 'n Roll Realschule" címen lemez és DVD is készült.

2003-ban dupla stúdióalbumot jelentettek meg Geräusch ("Zaj") címen, a zenekar a Fettes Brot nevű rap zenekarral együtt turnéra indult, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel 2008. június 18-ai hétvégén három ráadáskoncert követte. Mindhárom koncertre egyenként 20000 fő volt kíváncsi előzenekarként a Village People-t harangozták be. Ám a humorukat ismerve és  aplakátot látva lehetett a szavak játéka is ami  nem áll messze a zenekartól mint , "falusi lakosság".

 brot

 

2004-ben az Unrockstar nevet viselő turnéra mentek, amely 47 koncertet foglalt magába. Ugyanebben az évben megjelent a Die Band, die sie Pferd nannten ("Az együttes, amelyet Lónak neveztek") című DVD, amelyet a koncertsorozat alatt forgattak. Dél-amerikai turnéjukon többek között Rod szülővárosában, Santiago de Chilében is játszottak.

A még a nyolcvanas években betiltott dalokat a hatóságok 2004-benDevil. 2006 októberében jött ki a legnagyobb sikereket tartalmazó dupla albumuk Bäst of címmel. újra engedélyezték. Ennek hatására jelentette meg az együttes újra Debil című albumát - kis címváltoztatással:

2007-ben - négy év elteltével - vadonatúj stúdiólemezzel jelentkeztek, amely a Jazz ist anders címet viseli. A felvételek 2007 áprilisában és júniusában zajlottak Berlinben. Ez a lemez korlátozott példányszámban is megjelent, amelyen  a saját dalaik paródiái is megtalálhatóak." Jazz ist anders economy"

2008-ban junius 5.én Budapest-i Szigetfesztiválon is jelen voltak a Magyar közönség örömére.

2009-es Németországi koncertkép.

2009,németország

Hosszú átzenélt éveik alatt összesen húsz albumot adtak ki, melyből az első a "Zu schön, um wahr zu sein!" (angolul: "Too Sweet, to Be True!"), 1983-ból. A legutóbbi pedig a 2007-ben boltokba került, eredetileg csak a turnén forgalmazott "Jazz ist anders". Testvér-zenekaruknak az ugyancsak német és ugyancsak punkot játszó Die Toten Hosen-t tekintik.

A Die Ärtze zenéje Németországban, Svájcban, és az ugyancsak német eredetű osztrák szomszédainknál a legfelkapottabb. Európán kívül sokáig szinte alig ismerték, hiszen a zenekar mindössze kétszer tette ki a lábát öreg földrészünkről. Először 2002-ben egy rövidke Japán turné kedvéért, majd négy éve egy ugyancsak rövid útra, Dél-Amerikába. Egyike a német zenekaroknak akik anyanyelvükön  énekelve is sikeresek az szülőföldükön kívül is. Dalaikat több ismertebb zenekar is feldolgozta PL: Toten Hosen/Schrei nach Liebe/, Sodom/Elke/ stb. Erről egy tribute album is megjelent "Götter Dämmung "címmel.

A berlini banda zenéje igen dallamos, valahol a punkrock és a popzene között helyezkedik. Jellemző rájuk, hogy lemezeiken rengeteget kísérleteznek különböző hangszerekkel, technikákkal zenei irányzatokkal. Az újraalakulás után keményebb stilust öltöttek magukra. Életérzésük, öltözködésük szorosan összefügg a punkkal, bár ez nem mindig nyilvánul meg a zenéjükben. Albumcímeikre, dalszövegeikre, megnyilvánulásaikra szinte minden esetben jellemző a humor , az (ön-) irónia és a rendszer bírálata.pl. Rebel, Helmuth K.,Ignorama

 A zenekar állandó 4. tagjává vált Gwendoline, nevű kabalahölgy, ami a koncertek díszlete is.

http://www.youtube.com/watch?v=qiMhcoSqcng

 A náci ellenes logo és a kabalahölgy a banda minden eredeti kiadványán szerepel. A zenekar további különlegességei közé tartozik az eddig megjelent dalok dalszövegkönyv,és a lemezeik másolásvédelem nélküli kiadása.


lyriks logo

Oldalmenü
Szavazás
hogy tetszik a honlapom?
Nem tetszik
Elmegy
Átlagos
Egész jó
Nagyon tetszik
Naptár
Linkajánló
Szöveges mező
Ide szövegelj...